Lage sitemap til søkemotorer

Lage sitemap til søkemotorer

Skal man synes på web må man inn i søkemotorene. Det er mange ting man kan gjøre for å forbedre sin posisjon hos google og co, og en av de er å lage et såkalt sitemap. Et Sitemap er en xml-fil som forteller søkomotorrobotene hvilke url siden din består av, hvor ofte de oppdateres og hvilke som er viktigere enn andre.

For å lage et sitemap kan man enten lage det manuelt, lage et script selv som genererer det eller bruke et av mange verktøy som finnes på nettet.

Et sitempa er bygd opp som en xml-fil med en schemareferanse og et fast oppsett for å angi data. Du finner sitemap’s schemadata her. Oppsettet er enkelt og en god start ser du i eksempelet under:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?> 
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9" 
  xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" 
  xsi:schemaLocation="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9 
  http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9/sitemap.xsd">

 <url>
  <loc>https://www.serverside.no/</loc> 
  <priority>1.0</priority> 
  <changefreq>daily</changefreq> 
 </url>

</urlset>

I urlset legger man inn en url for hver url man vil eksponere for indekseringsrobotene. Et url-element kan inneholde 4 ulike data:

loc

REQUIRED: Url’en til et dokument. Url må følge spesifikasjonene fra RFC 2396 (http://www.ietf.org/rfc/rfc2396.txt)

lastmod

OPTIONAL: Dato for når dokumentet sist ble endret. Datoformatet må følge W3C DATETIME format (http://www.w3.org/TR/NOTE-datetime). Eksempel: 2005-05-10. Kan også inneholde klokkeslett: 2005-05-10T17:33:30+08:00

changefreq

OPTIONAL: Indikerer hvor ofte dokumentet endrer seg. Verdien always bør brukes på dokumenter som endres hver gang de åpnes mens never bør brukes om arkiverte dokumenter. Det er ikke alle crawlere som nødvendigvis besøker dokumenter merket med always oftere. Mulige verdier for changefreq er : always, hourly, daily, weekly, monthly, yearly og never.

priority

OPTIONAL: Prioriteten på dokumentet relativt i forhold til de andre dokumentene. Verdien angis fra 0.0 til 1.0. Standard verdi er 0.5. Priority blir brukt til å rangere dokumentene på din side i forhold til hverandre. Det betyr at det ikke hjelper å sette prioritet 1.0 på alle dokumentene dine.

Verktøy på nett

Det finnes en rekke verktøy på nettet som crawler siden din og lager et sitemap for deg. Du finner mange av de ved å søke på google. En som er bra (og gratis) er http://www.xml-sitemaps.com/

Når man har laget sin sitemap-fil kan man legge denne inn hos feks google i deres eget Webmasters tools grensesnitt. I tillegg kan man legge en link inn i sin robots.txt fil:

User-agent: *
Disallow: 
Sitemap: https://www.serverside.no/sitemap.xml

Et eksempel på en sitemap-fil finner du her : https://www.serverside.no/sitemap.xml

Les mer om sitemaps på http://www.sitemaps.org/

Di finner mer informasjon om søkemotoroptimalisering i artikkelen Søkemotoroptimalisering SEO